νεα απο ναουσα
Όταν ο ποταμός Έβρος πλημμυρίζει, τα βλέμματα των κατοίκων στη μεθόριο στρέφονται στον "Κοπέρνικο", τον ευρωπαϊκό δορυφόρο που καταγράφει τις πλημμυρισμένες εκτάσεις. Με βάση τους χάρτες που στέλνει στη Γη, αποζημιώνονται οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι για τις καταστροφές.
τι να φαμε στη βουδαπεστη
Τον "Κοπέρνικο", ωστόσο, παρακολουθούν και οι αρμόδιες για τη φρούρηση του ποταμού Αρχές.
Ξέρουν ότι στα σημεία όπου ο Έβρος πλημμυρίζει, όταν τα νερά υποχωρήσουν, θα κάνουν την εμφάνισή τους στην κοίτη του αμμονησίδες, που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές ως φυσικά «προγεφυρώματα» για τη διάβαση προσφύγων και μεταναστών.
Κανείς δεν τις έχει χαρτογραφήσει, ούτε θα μπορούσε άλλωστε.
Οι αμμονησίδες αυτές θεωρούνται «γκρίζες». Κάθε φορά που εντοπίζονται πρόσφυγες και μετανάστες σε μια τέτοια αμμονησίδα ανακύπτει το ερώτημα ποιοι θα αναλάβουν τη διάσωση, η ελληνική συνοριοφυλακή ή η τουρκική.
Έτσι μαίνεται ένας «ακήρυχτος πόλεμος».
Εμπλοκή με μια τέτοια αμμονησίδα υπήρξε πριν δύο χρόνια.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2016, τα νερά του ποταμού Έβρου είχαν υποχωρήσει και στη μέση είχε αναδυθεί μια αμμονησίδα.
Οι Τούρκοι δουλέμποροι, όπως κάνουν συνήθως είχαν αποβιβάσει εκεί μια ομάδα 80 μεταναστών.
Οι περίπολοι Ελλάδας και Τουρκίας τους εντόπισαν απογευματινές ώρες και αμέσως σήμανε συναγερμός και στις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η νησίδα βρισκόταν σχεδόν στο κέντρο του ποταμού.
Οι δύο πλευρές διεκδικούν το «έδαφος» αυτό ως δικό τους και έτσι όταν εντοπίστηκαν οι μετανάστες δημιουργήθηκε εμπλοκή για το ποιος θα επέμβει.
Ούτε η ελληνική, ούτε η τουρκική πλευρά έκαναν πίσω και έτσι Έλληνες και Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν με στόχο να εμποδίσουν κάποια κίνηση από την άλλη πλευρά στο διεκδικούμενο «έδαφος».
«Όλη τη νύχτα, και οι δύο πλευρές είχαν στραμμένες τις κάννες των όπλων στην αμμονησίδα», δήλωσε άνθρωπος που παρακολούθησε την εξέλιξή του στην εφημερίδα.
Το περιστατικό διήρκεσε για ώρες, καθώς η μια πλευρά δεν επέτρεπε στην άλλη να επέμβει για τη διάσωση των μεταναστών.
Τελικά, υπήρξε λύση το επόμενο πρωί, με τους Τούρκους τελικά να υποχωρούν, «παραδίδοντας» στην ουσία τον έλεγχο της αμμονησίδας στην ελληνική πλευρά.
Διαβάστε επίσης:
«Αρμαγεδδώνας» μια ανάσα από την Ελλάδα: ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ εναντίον Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου