Τα Επτάνησα, τότε, είχαν χτυπηθεί από μία σεισμική ακολουθία αποτελούμενη από τρεις κύριους καταστροφικούς σεισμούς αυξανόμενης έντασης, ενώ οι μετασεισμοί που κατεγράφησαν ήταν 135.
ποτηροθηκη ανοξειδωτη
καταπολεμηση μαυρων σκουληκιων
Οι νεκροί ανήλθαν σε 455, 2.412 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ οι ζημιές τόσο στη Ζάκυνθο όσο την Ιθάκη και την Κεφαλονιά ήταν εκτεταμένες. Τότε είχαν χαθεί πολλά ιστορικά και εμβληματικά κτήρια των Επτανήσων, ενώ η γενικότερη φυσιογνωμία των νησιών αλλοιώθηκε και πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οριστικώς τις εστίες τους, σύμφωνα με την Wikipedia.
Ο πρώτος – από τους συνολικά τρεις σεισμούς – σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 9 Αυγούστου του 1953, είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και επίκεντρο τον Σταυρό Ιθάκης. Από τη δόνηση υπήρξαν αρκετοί τραυματίες, ενώ κατεγράφησαν καταστροφές σε σπίτια στην Ιθάκη και στην Κεφαλονιά.
Σχεδόν δύο 24ωρα αργότερα «χτύπησε» ο δεύτερος σεισμός. Την Τρίτη 11 Αυγούστου και ώρα 5.32 π. μ. το Ιόνιο ταρακουνήθηκε από μία δόνηση 6,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο βορειοδυτικά της Ζακύνθου. Την ίδια ημέρα σημειώθηκαν δέκα μετασεισμοί, οι μεγαλύτεροι των οποίων ήταν μεγέθους 5,3 και 5,1 Ρίχτερ. Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν στη Σάμη, σε όλη την ανατολική πλευρά της Κεφαλονιάς καθώς και στις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου.
Την Τετάρτη 12 Αυγούστου σημειώθηκε ο καταστροφικότερος από τους τρεις σεισμούς, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, με επίκεντρο την νοτιοανατολική Κεφαλονιά. Η έντασή του, σύμφωνα με τους ειδικούς, τον κατέτασσε στους «εξαιρετικά καταστροφικούς».
Ισοπέδωσε ολοκληρωτικά τις πόλεις του Αργοστολίου, του Ληξουρίου και της Ζακύνθου. Εντός της ίδιας ημέρας σημειώθηκε και ένας ισχυρός μετασεισμός 6,3 Ρίχτερ. Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η γη δεν σταμάτησε να σείεται από τους εκατοντάδες μετασεισμούς.
Σεισμός: Αντέχει η Ελλάδα 7 Ρίχτερ; (vid)
Χαρακτηριστικό της εικόνας που άφησαν πίσω τους οι δονήσεις είναι πως από τα 33.300 σπίτια σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά καταστράφηκαν εντελώς τα 27.659, ενώ μόνο 467 σώθηκαν, κυρίως στην περιοχή της Ερίσου, στο βόρειο άκρο της Κεφαλονιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου