Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

σαμουελ μπεκετ περιμενοντας τον γκοντο

πειραματα για μικρα παιδια

Η λέξη γραβάτα προέρχεται από την γαλλική λέξη «cravate», που σημαίνει Κροάτης. Οι πληροφορίες θέλουν τις γραβάτες να εμφανίζονται το 1630. Τις φορούσαν Κροάτες μισθοφόροι στην υπηρεσία του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΓ’, του Καρδιναλίου Ρισελιέ, τον δούκα Ερρίκο Α΄ του Γκιζ και της βασιλομήτορος, Μαρίας των Μεδίκων.


σαμουελ μπεκετ περιμενοντας τον γκοντο

Η περιβολή των μισθοφόρων προκάλεσε το ενδιαφέρον των Γάλλων, που εντυπωσιάστηκαν από τα πολύχρωμα φουλάρια που οι Κροάτες έδεναν περίτεχνα γύρω από τον λαιμό τους.


Η γραβάτα δεν υπάκουε σε κανόνες βαθμού, την φορούσαν οι απλοί στρατιώτες και οι ανώτεροι τους, με τη μόνη διαφορά να εντοπίζεται στην ποιότητα του υλικού από την οποία είχε φτιαχτεί.


louis


(O Λουδοβίκος ΙΔ΄ φορώντας γραβάτα/Wikipedia)


Οι Γάλλοι σύντομα υιοθέτησαν το ιδιαίτερο αξεσουάρ και το εξέλιξαν ως προς το στυλ και το υλικό κατασκευής του. Οι στρατιωτικές γραβάτες ήταν πιο πλατιές, ενώ οι αριστοκράτες χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά δαντέλα υψηλής ποιότητας. Η φήμη της γραβάτας εξαπλώθηκε γρήγορα και στην υπόλοιπη Ευρώπη και σταδιακά τον κόσμο ολόκληρο.


Την δεκαετία του 1990 οι Κροάτες Μαριάν Μπούσιτς και Ζλάτκο Πέναβιτς ξεκίνησαν μία καμπάνια αναγνώρισης της συνεισφοράς της χώρας τους στον κόσμο, επιλέγοντας τη γραβάτα ως τον «πρέσβη» τους. Ίδρυσαν την ΜΚΟ Academia Cravatica και ξεκίνησαν την καμπάνια αναγνώρισης του «εθνικού προϊόντος» τους.



Čestitamo vam Dan kravate! :) / Happy Cravat Day! <3 #Zagreb #VisitZagreb #Croatia pic.twitter.com/vge1e5uNQp

— Zagreb Tourist Board (@zagreb_tourist) October 18, 2017


νιωσε με β κυκλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου