Οι παραιτήσεις πυροδότησαν αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να υπογραμμίζει «την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη» και το Μαξίμου να απαντά ότι «είναι προφανές το ποιος επιχειρεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη».
δημος εδεσσας ελαχιστο εγγυημενο εισοδημα
χρυσώνετε το χάπι
ΝΔ: Δεν θα επιτρέψουμε υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία επανειλημμένα έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Για τις σοβαρές δυσλειτουργίες, τις περίεργες μεθοδεύσεις και τις απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτήν».
«Η σημερινή παραίτηση δύο Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας από μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, επιβεβαιώνει και ενισχύει ακόμα περισσότερο τις έντονες αυτές ανησυχίες μας. Ανησυχίες που για ακόμα μία φορά υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Κόμματος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη χθεσινή δημόσια παρέμβασή του.
Είναι θέμα δημοκρατικής ευθύνης και καθήκοντος για τη Νέα Δημοκρατία να μην επιτρέψει οποιασδήποτε μορφής υπονόμευση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης» τόνισε.
Μαξίμου: Το ποιος επιχειρεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, είναι προφανές
Άμεση ήταν η απάντηση στη ΝΔ από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
«Η ακαριαία αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην παραίτηση δύο δικαστικών από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, αλλά και τα όσα ανέφερε εχθές στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, καθιστούν σαφές, ακόμα και στον πλέον ανυποψίαστο πολίτη, το ποιος προσπαθεί, με κάθε μέσον και τρόπο, να επηρεάσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η παραίτηση των δύο αντιπροέδρων
Μπαράζ εξελίξεων πυροδότησε η απόφαση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκου Σακελλαρίου να αναβάλει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες.
Οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο Χρήστος Ράμμος και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υπέβαλαν την παραίτησή τους από την Ένωση Δικαστικών των Συμβούλων Επικρατείας. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το συνδικαλιστικό όργανο των Δικαστικών του ΣτΕ. Στις επιστολές τους στρέφονται τόσο κατά της απόφασης του προέδρου όσο και κατά των συναδέλφων τους που τάχθηκαν με το μέρος του κ. Σακελλαρίου.
Ο κ. Ράμμος στην επιστολή του αναφέρει ότι «οι λόγοι ματαιώσεως της Ολομέλειας που επικαλέστηκε τόσο ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου κ. Νίκος Σακελλαρίου, όσο και η Ένωση των Δικαστών του ΣτΕ σε ανακοίνωση της την ημέρα εκείνη, με την επίκληση του "κλίματος που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις", συνιστούν "μέγα ατόπημα"».
«Η άποψη ότι το Δικαστήριο ή ο κάθε δικαστής στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτηθεί και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως επ΄ αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιον του αγόμενες διαφορές έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας όταν έχει αναπτυχθεί - και μάλιστα εκτός δικαστηρίου – κλίμα έντασης, είναι πρωτοφανής» σημειώνει και προσθέτει:
Η άποψη με άλλα λόγια, που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄ αόριστον τη διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος ( το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά τη γνώμη μου αρνησιδικία. Τί θα λέγαμε αν ένας βοηθός εισηγητής αρνιόταν να καταθέσει προεισήγηση η ένας Σύμβουλος αρνιόταν να καταθέσει εισήγηση επικαλούμενος ότι λόγω κλίματος δεν μπορεί να ασκήσει με νηφαλιότητα τα καθήκοντά του;.
ψηφιακο αρχειο καποδιστρια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου