Όπως αναφέρεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, από 1/6/2009, ο ΑΜΚΑ καθιερώθηκε υποχρεωτικά ως αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των πολιτών της χώρας.
ανεκδοτο ρατσιστικο
Όσον αφορά την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής: Δελτίο ταυτότητας ομογενούς (αντίστοιχο της ελληνικής αστυνομικής) ή διαβατήριο ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά, όταν δεν υπάρχει δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή τα έγγραφα αυτά δεν περιέχουν τα ζητούμενα για την απογραφή στοιχεία. Για ανήλικα άτομα που γεννήθηκαν στη χώρα, αρκεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα στοιχεία που απαιτούνται για την καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο και την απονομή ΑΜΚΑ, είναι τα παρακάτω:
Επώνυμο κατά τη γέννηση
Σημερινό επώνυμο, σύμφωνα με την ισχύουσα ταυτότητα που προσκομίζεται για την έκδοση ΑΜΚΑ
Όνομα
Όνομα πατέρα
Όνομα μητέρας
Ημερομηνία γέννησης (πλήρης)
Χώρα γέννησης
Νομός γέννησης (μόνο για όσους γεννήθηκαν στην Ελλάδα)
Υπηκοότητα
Στοιχεία ταυτότητας (αριθμός, έτος έκδοσης και είδος ταυτότητας). Επιτρέπονται και οι λατινικοί χαρακτήρες
Ταχυδρομική δ/νση επικοινωνίας στην Ελλάδα (οδός-αριθμός, ΤΚ, πόλη-δήμος, νομός)
Τηλέφωνο επικοινωνίας
Όπως διευκρινίζεται, απαραίτητη είναι μία διεύθυνση επικοινωνίας, η οποία δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με διεύθυνση κατοικίας. Περαιτέρω, αποσαφηνίζεται ότι ο φορέας κύριας ασφάλισης και ο φορέας υγείας δεν αποτελούν υποχρεωτικά στοιχεία για την απόδοση ΑΜΚΑ. Επίσης, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση του ΑΜΚΑ η ύπαρξη εργασιακής σχέσης ή η παροχή υπηρεσιών ή έργου.
εθνικη λυρικη σκηνη καρμεν 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου